dividerآرشیو اخبارdividerسخنرانی علمی با موضوع کاربرد تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی جنین در اصلاح دام
سخنرانی علمی با موضوع کاربرد تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی جنین در اصلاح دام

در راستای برگزاری سخنرانی های علمی ماهانه، نخستین سخنرانی علمی در سال 1398 در روز شنبه یکم تیرماه با حضور شماری از اعضای هیات علمی و پژوهشگران، در دفتر ریاست پژوهشکده بیوتکنولوزی جانوری در رشت برگزار شد. سخنران این نشست علمی، آقای مهندس رضا پورسیفی؛ کارشناس ارشد ژنتیک موسسه فناوری نوین پزشکی مهر رشت و دانشجوی دکترای ژنتیک و اصلاح دام بود که سخنرانی خود را با موضوع "کاربرد تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی جنین (PGD) در اصلاح دام" برای حاضران ارائه داد. در پایان این سخنرانی که مورد استقبال حاضران نیز قرار گرفت، پرسش و پاسخ در زمینه موضوع سخنرانی و کاربردهای آن مطرح شد.

چکیده ای از این سخنرانی در ادامه می آید؛

در شناسایی گاوهای برتر از نظر ژنتیکی، صرف نظر از روش انجام شناسایی، دارای ارزش بالایی بوده و باید راهی یافت تا این شناسایی هر چه زودتر، دقیق تر و ارزانتر انجام شود. برای نخستین بار در سال ٢٠٠١ از روش "شناسایی ژنتیکی پیش از لانه­گزینی" یا PGD (Preimplantation Genetic Diagnosis) در جنین های گاو بهره گرفته شد. از آن زمان، به توان بهره گیری از این روشها در شناسایی دامهای برتر در راستای انتخاب پی برده شد. این روش، نه تنها تمایل پژوهشگران برای تعیین جنسیت جنین های گاوی تولید شده با لقاح آزمایشگاهی (IVF) را تقویت کرد، بلکه آنها را واداشت تا به دنبال راهی برای شناسایی جنین های دارای ارزش توان ژنتیکی در صفتهای ارزشمند تولیدی، با بهره گیری از راهبردهای بهنژادی همچون "انتخاب به کمک نشانگر" (MAS) هم باشند. پژوهشگران دریافتند که می توان با بکارگیری یک بلاستومر منفرد بیوپسی شده از جنین، ژنوتیپ گوساله را در ژنگاه (لوکاس)های گوناگون شناسایی کرد. با بهره گیری از روشهای مبتنی بر واکنش زنجیره ای پی سی آر، این فرایند در زمان 30 ساعت به انجام رسید. بدین ترتیب، روش شناسایی ژنتیکی پیش از لانه­گزینی در گاو، به عنوان روشی که آمیزه ای از زیست­فناوری تولید مثلی (یا کمک­باروری) و راهبردهای بهنژادی همچون انتخاب به کمک نشانگر بود، کاربردهای بسیاری پیدا کرد. از سال ٢٠٠٢ روش های مبتنی بر واکنش زنجیره ای پی سی آر سریع، آشیانه ای، چندگانه (مالتیپلکس) و همچنین پروب های رنگ دار (حذف مرحله الکتروفورز) نیز برای شناسایی جنسیت جنین های جوان گاوی بکار گرفته شدند. از سوی دیگر، روشهای مشابهی نیز برای انتخاب جنین های برتر ژنتیکی به عنوان ابزاری قدرتمند در دسترس بهنژادگران قرار گرفت. امروزه ابزارهای متنوع تر، دقیق تر، پرشتاب تر، ارزانتر و بسیار نیرومندتر در دسترس بهنژادگران هست تا در صورت نیاز بتوانند ژنوتیپ، توالی ژنوم، سطوح بیان ژن ها، الگوهای بیانی، شبکه های ژنی، ترانسکریپتوم و ... را در سطح یک سلول منفرد بررسی کرده و از این داده ها برای تصمیم گیری در راستای انتخاب دام برتر بهره ببرند. این امیدواری وجود دارد که به زودی، دانش فنی روش های شناسایی دقیق، سریع و ارزان و روشهایی که نیاز کمتری به ابزار و دستگاه های پیچیده داشته باشند، در دسترس بهنژادگران دام و مدیران مزارع بزرگ دامپروری قرار گیرد تا برای انجام راهبردهای بهنژادی، از داده های به دست آمده از مرحله ی جنینی استفاده کرده تا بتوانند بر سرعت، صحت و شدت انتخاب بیافزایند.