dividerآرشیو اخبارdividerبرگزاری همایش روز جهانی خاک به میزبانی پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری کشور
برگزاری همایش روز جهانی خاک به میزبانی پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری کشور

روز سه شنبه 13 آذر 1397 و در آستانه پنجم دسامبر که روز جهانی خاک نامگذاری شده، همایش روز جهانی خاک با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان و انجمن علمی علوم و مهندسی خاک دانشگاه گیلان، با شعار "برای آلودگی خاک، راه حل باشیم" در تالار آمفی تئاتر پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری کشور در رشت برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده به نقل از خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت و روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان، علی اصغر آقابیگی معاون مدیریت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این همایش گفت: خاک یکی از عناصر مهم کره زمین است و باید با شناسایی و رفع تهدیدات، زمینه توسعه و رونق هرچه بیشتر تولید را فراهم سازیم. خاک اهمیت به سزایی در توسعه هر جامعه دارد و هر میزان که خاک حاصلخیز و بدون آلودگی باشد، بی شک شاهد رونق تولید محصولات کشاورزی سالم و افزایش درآمد کشاورزان خواهیم بود.

وی افزود: گیلان با حدود ۳۱ درصد اراضی کشاورزی نسبت به کل وسعت استان، رتبه چهارم را در بین استان‌های کشور دارا است، بنابراین وجود خاک حاصلخیز و رفع تهدید‌ها و معضلات خاک برای داشتن اقلیم مناسب برای کشت و کار می‌تواند زمینه توسعه و افزایش تولید را بیش از پیش فراهم سازد.

وی تاکید کرد: یکی از پروژه‌های مهم و بارز که با محوریت مدیریت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی گیلان در حال اجرا بوده و مرتبط با مسائل خاک می‌باشد، تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری است که تاکنون بیش از ۸۴ هزار هکتار از آن به مرحله اجرا در آمده و اجرای این پروژه، مزایای زیادی برای بهره برداران بخش کشاورزی به همراه داشته و همواره مورد استقبال آنان واقع شده است.

وی افزود: یکی دیگر از اقدامات سازمان جهاد کشاورزی ترویج و اطلاع رسانی انجام آزمون خاک توسط کارشناسان است که البته این مهم در قبل و بعد از اجرای تجهیز و نوسازی توسط آزمایشگاه های خاکشناسی معتبر استان انجام می‌شود و پس از تفسیر نتایج به همراه توصیه کودی در اختیار کشاورزان عزیز قرار میگیرد.

معاون آب و خاک و فنی مهندسی سازمان، آبخیزداری و نقش آن در حفاظت خاک، مروری بر یافته های پژوهشی در مسائل مرتبط با روابط آب خاک و گیاه، منابع آلاینده خاک در استان گیلان و نقش کارآفرینان بخش خاک در جذب متخصصین علوم و مهندسی خاک را از محورهای همایش برشمرد.

در ادامه این همایش تخصصی، بهمن علیزاده معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان در سخنانی بیان داشت: گیلان در تولید محصولات مهم کشاورزی از جمله تولید برگ سبز چای، فندق، بادام زمینی، پیله ابریشم، صید و صیادی، صنوبرکاری، گل گاوزبان، برنج، کیوی، آبزی پروری، تولید مرغ و جوجه کشی جزو رتبه‌های اول تا سوم در کشور است.

وی گفت: رفع تهدید‌های خاک می‌تواند گام مهمی در صنعت کشاورزی استان ایجاد کند چرا که گیلان ظرفیت تولید بیش از پیش محصولات کشاورزی و غذایی را دارد.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با اشاره به اینکه میلیون‌ها سال طول می‌کشد تا یک سانتیمتر خاک تولید شود افزود: با توجه به اهمیت خاک باید بیش از پیش در زمینه شناسایی و رفع تهدید‌های خاک از جمله منابع آلاینده، فرسایش و رانش زمین تلاش شود.

علیزاده از تنظیم سند آمایش سرزمین در استان خبر داد و گفت: تدوین وتنظیم این سند راهبردی می‌تواند یک گام خیلی مهم در صنعت کشاورزی باشد.

وی اجرای طرح تجهیز و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی را یکی دیگر از اقدامات سازمان جهاد کشاورزی در حفظ و حاصلخیزی خاک عنوان کرد و افزود:۱۶۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری گیلان مستعد اجرای این طرح است و در حال حاضر ۸۵ هزار هکتار از این اراضی تجهیر و یکپارچه سازی شده است.

همچنین در هایش روز جهانی خاک، باقر رفعتی از کارشناسان و پژوهشگران سازمان جهاد کشاورزی گفت: باید به خاک علاوه بر اراضی تولید محصول به عنوان یک امر مهم یاد کرد، زیرا خاک نامرغوب می‌تواند با فرسایش مواجه شود و در هنگام سیل و بارندگی دچار رانش شود و حوادث جبران ناپذیری به وجود آورد.

رفعتی به وضعیت آب و هوایی استان نیز اشاره کرد و افزود: مطالعه و اجرای طرح‌های مختلف تامین آب از قبیل: سد‌های کوتاه خاکی، آب بندان ها، زهکشی واستخر‌های بتونی ذخیره آب باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

وی تصریح کرد: مطالعه و اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در بیش از ۱۴ هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی، احداث ساختمان شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی در ۳۰ هزار هکتار از جمله اقدامات انجام شده در زمینه حفظ و حراست از خاک با هدف رونق تولید و افزایش درآمد بهره برداران است.

یادآوری میشود همایش روز جهانی خاک با شعار- برای آلودگی خاک راه حل باشیم با حضور حدود ۲۰۰ دانشجو و کارشناس امور خاک، استادان دانشگاه و پژوهشگران در پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری کشور در رشت برگزار شد. از اهداف برگزاری همایش روز جهانی خاک می توان به توجه بیشتر به مقوله خاک و اهمیت دادن به مدیریت بهینه و پایدار خاک اشاره نمود. در این همایش دلایل فرسایش خاک، اهمیت آبخیزداری در حفظ خاک، جلوگیری از رانش زمین و راهکارهای افزایش حاصلخیزی خاک بررسی شد.