logo
dividerآرشیو اخبارdividerسخنرانی خانم مهندس جوادی در دوره آموزشی بین المللی برنج
سخنرانی خانم مهندس جوادی در دوره آموزشی بین المللی برنج
سخنرانی خانم مهندس جوادی در دوره آموزشی بین المللی برنج

 

در راستای انجام دوره آموزشی بین المللی اصلاح مولکولی برنج که از سوی مرکز برنج آسیای مرکزی و غربی (در رشت) و با حضور کارشناسان برنج از هشت کشور ایران، افغانستان، آذربایجان، عراق، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ترکیه، برگزار شد، خانم مهندس جوادی؛ پژوهشگر بخش ژنومیکس، با موضوع "ایمنی در آزمایشگاه" (Laboratory safety)، یکی از سخنرانان روز دوم این دوره آموزشی بود. چکیده سخنرانی ایشان در ادامه می آید؛

گستردگی و پیشرفت دانش و گسترش صنایع گوناگون و نیز بهره گیری از مواد شیمیایی فراوان، انسان ها را در معرض عوامل گوناگون آسیب ساز قرار داده و سبب شده که موضوع پیشگیری از آسیبهای محیط کار بیش از پیش نمایان شود. یکی از جاهایی که احتمال بروز این آسیبها به دلیل در دسترس بودن همه گونه ماده شیمیایی و فرآورده های خونی و میان بافتی و رعایت نکردن اصول ایمنی، بسیار بالاست، آزمایشگاه ها می باشد.

گرچه تنوع آزمایشگاه هایی که برای هدف های گوناگون طراحی می شوند فراوان است (پژوهشی، آموزشی و خدماتی)، ولی همگی در یک اصل یکسانند و آن این که بایستی شرایط مناسبی برای افرادی که در آن کار می کنند، فراهم شود تا بازدهی کافی و دلخواه از کارهای آزمایشگاهی به دست آید. نخستین و مهم ترین موضوع در آزمایشگاه، رعایت اصول ایمنی و حفظ تندرستی کارکنان است.

همزمان با طراحی آزمایشگاه، طراحی سامانه های حفاظت و ایمنی و پیش بینی برای ابزارهای حفاظتی و ایمنی، پیش از آغاز و راه اندازی پروژه ضروری است. شناسایی خطرها، تعریف و توزیع مسئولیتها، آموزش پی در پی و بازنگری در سامانه حفاظت ایمنی برپایه ی نیاز، تمرین دوره ای برای افزایش آمادگی در برخورد با رخدادها، عامل مهمی در شناسایی کاستی های یک سامانه حفاظت ایمنی شغلی و زدودن آنهاست. بکارگیری ابزارها و دستگاههای گوناگون، بکارگیری امواج الکترو مغناطیسی، اولترا سونیک، گسترش روشهای دقیق جداسازی مواد برپایه ی حلالیت آلی ، عوامل اصلی آسیبهای بالقوه و بالفعل در آزمایشگاه ها می باشند. آسیبهای فیزیکی مانند آتش سوزی، سوختگی، برق گرفتگی، انفجار، از جمله آسیبهای فیزیکی بوده و حساسیتهای پوستی، تنفسی و عفونتهای میکروبی و سرطانها از پیامدهای آسیبهای شیمیایی - زیستی می باشند.

باید یادآور شد که بسیاری از ماده های شیمیایی میتوانند سمی و آسیب زا باشند و تنها مقدار آسیب زایی آنها با هم ناهمسان است. در هنگام انجام آزمایش بر روی ماده های شیمیایی و بافتی، همچنانکه باید به این نکته توجه داشت، بایستی از آسیبهای احتمالی دیگر که امنیت و تندرستی را تهدید می کند نیز آگاه بود. در آزمایشگاه ها انواع عوامل بیماریزای زیستی با منشا خونی یا مایعات بدن، و نیز خطرهایی مانند مواد عفونی، رادیواکتیو مواد شیمیایی، جریان الکتریکی، وسایل مکانیکی، مواد آتش زا و ... وجود دارند که چنانچه اصول ایمنی، به درستی رعایت نگردد، می تواند بهداشت و تندرستی کارکنان آزمایشگاه را از راه هایی مانند تراوش و پاشیدن مواد، خوردن و بوییدن مواد، برخورد مستقیم با مخاط و پوست، بریدگی در اثر وسایل تیز و برنده، ایجاد زخم به دلیل فرورفتن سوزن در پوست، برداشت مایعات بوسیله پی پت با دهان و ... تهدید کنند.

ایجاد کمیته های حفاظت و ایمنی متشکل از مدیران، کارشناسان و کارمندان بخش برای ایجاد یک سامانه حفاظت و ایمنی لازم است. آموزش در سطوح مختلف حفاظت و ایمنی بویژه درباره کارمندان تازه وارد، کارآموزان و کلیه کارکنان شاغل در واحدها، بخشی گریزناپذیر از یک سامانه حفاظت و ایمنی کارآمد به شمار می رود. سامانه های حفاظت و ایمنی می باید بصورت یک شیوه نامه (پروتکل) کتبی بعنوان محور درآید و از درک جمعی این شیوه نامه و از اجرای درست آن اطمینان حاصل شود و همچنین بازنگری های لازم را در آن پیش بینی شود.

 

منبع : روابط عمومی
© تمامی حقوق برای پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری محفوظ است.طراحی شده توسط طراحی سایت داتک